Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het afsluiten van een lening.

Zakelijke leningen vergelijken

Groeifinanciering aanvragen: De beste aanbieders & mogelijkheden

Groeifinanciering aanvragen: De beste aanbieders & mogelijkheden

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2023

Ben je een ondernemer met een start-up of zoek je financiële ruimte om te groeien met je bestaande bedrijf dan kun je kiezen voor een groeifinanciering. In dit artikel laten we zien wat een groeifinanciering is en welke verschillende vormen er zijn. Daarnaast geven we je een overzicht van de beste aanbieders van groeifinancieringen. Tot slot hebben we een aantal handige tips voor je met aspecten van een groeifinanciering waar je allemaal op moet letten.


Wat verstaan we onder groeifinanciering?

Groeifinanciering is een bedrijfsfinanciering die bedoeld is om een onderneming te kunnen laten groeien. Vooral jonge ondernemingen zoals start-ups komen vaak al binnen korte tijd in een fase terecht waarbij groeifinanciering nodig is om snel op te kunnen schalen. Maar ook bedrijven die al langer bestaan kunnen om uiteenlopende redenen groeifinanciering nodig hebben om uit te kunnen breiden.

Groeifinanciering kan veel verschillende vormen hebben die we verderop in dit artikel zullen bespreken. Het is in elk geval goed om alvast te weten dat groeifinanciering vaak niet direct tot een verhoging van de omzet zal leiden. Het is een noodzakelijke investering om het bedrijf naar een volgend plan te brengen en op termijn (grote) omzetten te kunnen behalen. Het geld dat vrijkomt met een dergelijke financiering wordt meestal gebruikt om meer personeel aan te nemen, een groter bedrijfspand te kunnen betrekken of zelfs van een concept een tastbaar product te kunnen maken.


De beste aanbieders van groeifinanciering

Wanneer je niet terecht kunt (of wilt) bij een reguliere bank kun je ook een groeifinanciering nemen bij een van de geldverstrekkers die we hieronder bespreken:


1. Floryn

Screenshot Floryn app

Floryn

Een bedrijfskrediet van Floryn groeit mee met de ambities en kansen van je onderneming. Zodra je een kapitaalinjectie nodig hebt kun je meteen je zakelijke krediet aanspreken. Dit is al mogelijk vanaf 10.000 euro en dit kan voor starters dus ook al heel interessant zijn. De limiet is 3 miljoen euro aan opgenomen krediet. Ook fijn is dat je vanaf een bedrag van 100.000 euro automatisch een eigen accountmanager krijgt toebedeeld die je met raad en daad terzijde kan staan. Je kunt al binnen 24 uur een krediet bij Floryn hebben afgesloten, dus deze financier is ook heel geschikt als je heel snel moet schakelen wanneer zich een geweldige kans voordoet.

Lees de Floryn review »

2. Swishfund

Screenshot Swishfund appBekijk de Swishfund website

Swishfund

Swishfund kan een ideale geldverstrekker zijn voor elke ondernemer die inmiddels minimaal een jaar actief is en ook al minstens 50.000 euro jaaromzet draait. Als het tijd is voor de volgende fase van je bedrijf kun je dan bij Swishfund heel eenvoudig een financiering nemen. Het kleinste bedrag dat je kunt lenen is 3.000 euro en je kunt tot maximaal 1 miljoen euro gaan. Wanneer je in staat bent vlot de vereiste gegevens aan te leveren kun je al binnen 3 tot 4 dagen over het geld beschikken. Het is niet nodig om een bedrijfsplan te overhandigen omdat er alleen wordt gekeken naar de financiële situatie van je onderneming zoals eigen vermogen en cashflow.

Lees de Swishfund review »Bezoek Swishfund

3. Voordegroei

Screenshot Voordegroei appBekijk de Voordegroei website

Voordegroei

Geldverstrekker Voordegroei is specifiek bedoeld voor ondernemingen die kapitaal nodig hebben om verder te kunnen groeien. Je moet wel goede cijfers kunnen overleggen en daardoor is deze financier niet geschikt voor beginnende ondernemingen zoals start-ups. Ook doordat het bedrijf al minimaal 2 jaar ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel. Het minimale leenbedrag is 250.000 euro. Hou er rekening mee dat het even kan duren, het traject van de lening aanvragen tot het bedrag ontvangen neemt namelijk al gauw een week in beslag.

Lees de Voordegroei review »Bezoek Voordegroei

Vormen van groeifinanciering

Wanneer je groeikapitaal aan wilt trekken zijn daar diverse manieren voor. Welke vormen van groeifinanciering zijn er allemaal?

Bancaire lening

Een bancaire lening kan worden gebruikt om de bestedingsruimte van een bestaand bedrijf te vergroten. Echter is het hierbij wel zo dat de lening direct na het afsluiten ook al in termijnen afgelost moet worden. Daarvoor is het nodig dat er nu al voldoende omzet gedraaid wordt, of dat de nieuwe inkomsten al kort na het investeren van (een deel van) het groeikapitaal op gang komen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je voor een lening bij een bank met een gedegen plan moet komen, zoals de huidige cijfers en een ondernemingsplan. Let dus wel op dat deze manier voor start-ups vaak geen uitkomst biedt.

Uitgifte van aandelen

Ten eerste kan een onderneming aandelen uitgeven om het eigen vermogen te vergroten. Dat geld kan dan worden gebruikt om de benodigde investeringen te bekostigen. Alleen BV’s en NV’s kunnen aandelen uitgeven en verkopen, dus als eenmanszaak of vennootschap onder firma (v.o.f.) is deze financieringsvorm geen optie. Je bepaalt als ondernemer zelf hoeveel aandelen je voor welk bedrag wilt verkopen. Door het verkopen van aandelen verkoop je ook in diezelfde verhouding de controle over je onderneming. Het kan dus verstandig zijn om minimaal 51% van de aandelen zelf te houden, zodat je wel zoveel mogelijk zeggenschap houdt over je bedrijf.

Business angel

Een zogenaamde business angel is een kapitaalkrachtige investeerder die het niet alleen lucratief maar ook leuk lijkt om een beginnende ondernemer op weg te helpen. Vaak is dat niet alleen met een financiële injectie, maar ook met praktische hulp. Afhankelijk van de gekozen constructie kun je echter (net zoals bij een aandelenemissie) een bepaalde mate van zeggenschap aan de business angel uit handen geven. Dat is dus iets om goed op te letten.

Crowdfunding

Ook crowdfunding kan een uitstekende manier zijn om startkapitaal aan te trekken. Het is bij uitstek een geschikte financieringsvorm voor start-ups omdat je met een goede pitch investeerders warm kunt maken voor jouw bedrijfsplan. Via platforms zoals Colin Crowdfund of Geldvoorelkaar vind je enthousiaste investeerders die openstaan voor een goed idee en bereid zijn wat meer risico te nemen wanneer een stijgende omzet in de toekomst realistisch genoeg is. Het is wel goed om te weten dat je al vrij snel je investeerders ook weer rente moet gaan betalen, dus er moeten al wel inkomsten zijn.

Microfinanciering

Ook met een microfinanciering van Qredits kun je als (beginnende) onderneming een groeikapitaal aantrekken. Wanneer je bij een reguliere bank bent afgewezen voor een lening kun je vaak wel bij Qredits terecht. Het bedrag dat je kunt lenen is maximaal 300.000 euro maar voor bestaande bedrijven is dit verlaagd tot 150.000 euro. Hou er wel rekening mee dat je aanvraag behoorlijk lang kan duren en dat er evenveel van je verlangd wordt als bij het aanvragen van een bancaire lening.


Waar let je op bij het aanvragen van groeifinanciering?

Waar moet je allemaal op letten wanneer je op het punt staat om een groeifinanciering te nemen?

Financieringsvorm

Uiteraard is de financieringsvorm die je kiest van groot belang. Elke soort groeifinanciering heeft zijn eigen voordelen en nadelen die soms lastig kunnen zijn om zelf allemaal te overzien. Hoe groot of klein het benodigde groeikapitaal ook is, je doet er goed aan om jezelf eerst goed in te lezen en desgewenst onafhankelijk financieel advies te zoeken. Zo kun je een gedegen afweging maken en precies die geldverstrekker vinden waar jouw bedrijf het beste mee geholpen is op zowel de korte als de lange termijn.

Direct gaan terugbetalen?

Het is bij veel financieringsvormen noodzakelijk om al vrijwel direct te beginnen met het terugbetalen (inclusief rente) van het geleende bedrag. Die kosten moeten dus wel in verhouding staan tot de omzet die je nu reeds draait, anders kun je al heel snel in de problemen komen. Het laatste wat je wilt is dat je nieuwe groeifinanciering juist hetgeen is dat je onderneming tegenhoudt. Zorg er dus voor dat je daadwerkelijk in staat bent om je financiële verplichtingen te blijven voldoen, in de periode dat de nieuwe financiële injectie nog niet direct meer omzet oplevert.

Zeggenschap

Verschillende vormen van bedrijfsfinanciering hebben invloed op de hoeveelheid zeggenschap die je over je eigen onderneming behoudt. Bij een aandelenemissie verdwijnt er ook een deel van die zeggenschap, zo ook bij het aantrekken van een business angel. In het geval van crowdfunding, een bancaire lening of een groeikrediet is dit niet het geval. Het is vaak een goed idee om een meerderheidsaandeel te houden. Je zult dan weliswaar nog altijd verantwoording af moeten leggen, maar kunt beslissingen als het moet nog wel zelfstandig nemen.

Bedrijfsovername

Is het je bedoeling om met de nieuwe kapitaalinjectie een ander bedrijf over te nemen? Onderzoek dan ook de mogelijkheden om speciaal daarvoor een overnamefinanciering af te sluiten. Het is dan bijvoorbeeld een optie om gebouwen met een vastgoedfinanciering te bekostigen. Aangezien daar een onderpand voor beschikbaar is kan dat gunstige voorwaarden betekenen. Daarnaast is deze financiering dan vaak ook makkelijker af te sluiten.


Conclusie

Zoals je merkt zijn er veel verschillende manieren om je onderneming het kapitaal te verschaffen dat nodig is om te groeien. Omdat deze financiering vaak een belangrijk moment is voor de toekomst van je bedrijf doe je er goed aan om het heel serieus te behandelen. Dat kan lastig zijn, vooral wanneer zich een kans voordoet waar je graag zo snel mogelijk op in wilt springen. Daarom is het verstandig om deze optie al vroeg in je bestaan als ondernemer te onderzoeken, zodat je al goed weet wat je zou kunnen doen als je besluit op korte termijn een groeifinanciering te gaan regelen.


foto auteur Joey de Vries
Dit artikel is geschreven door Joey de Vries

Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

© LeningReview.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies