Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het afsluiten van een lening.

Zakelijke leningen vergelijken

Kort zakelijk krediet: de beste lening met 1 jaar of kortere looptijd

Kort zakelijk krediet: de beste lening met 1 jaar of kortere looptijd

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2023

Ben je op zoek naar een financiële injectie voor je onderneming voor slechts een korte periode? Een lening of krediet met een korte looptijd kan dan de perfecte oplossing zijn. Je kunt tegenwoordig bij veel financierders terecht die je vaak al binnen een werkdag van het gewenste leenbedrag kunnen voorzien. In dit artikel laten we zien welke leningen en kredieten met een korte looptijd er zijn, bij welke aanbieders je terecht kunt en hoe je de gewenste lening aan kunt vragen.

De beste aanbieders voor een korte termijn financiering

Wanneer je op korte termijn een lening of krediet wilt vinden voor je onderneming kun je het beste een van deze geldverstrekkers benaderen.


1. Bridgefund - Lenen zonder jaarcijfers

Screenshot Bridgefund appBekijk de Bridgefund website

Bridgefund

Bij Bridgefund hoef je geen jaarcijfers of ondernemersplan in te leveren om toch binnen korte tijd een lening tot maximaal 250.000 euro te kunnen krijgen. Aan de hand van de transacties op je zakelijke rekening wordt direct bepaald hoeveel je kunt lenen. Nadat je de offerte hebt geaccepteerd kun je al binnen 24 uur over het geld beschikken. Het geld voor de leningen wordt geïnvesteerd door andere ondernemers die daar een aantrekkelijk rendement aan overhouden.

Lees de Bridgefund review »
Pluspunten
 • Binnen 1 werkdag een lening regelen
 • Geen jaarcijfers of ondernemingsplan nodig
 • Rente vanaf 1,3% per maand
Minpunten
 • Altijd een zakelijke rekening nodig
Bezoek Bridgefund

2. Swishfund - Flexibele zakelijke leningen afsluiten

Screenshot Swishfund appBekijk de Swishfund website

Swishfund

Wanneer je een leningaanvraag doet bij Swishfund moet je meteen je zakelijke transactiegegevens van de afgelopen 12 maanden uploaden. Daarmee kan Swishfund niet alleen beoordelen of je kunt lenen, maar ook wat de maximale leensom is. Daardoor kun je al binnen enkele uren uitsluitsel hebben over je lening. Accepteer je het aanbod, dan kan het geld al binnen 3 dagen op je zakelijk rekening staan.

Lees de Swishfund review »
Pluspunten
 • Al vanaf 3.000 euro
 • Acceptatie binnen enkele uren
 • Afbetaling via pinafroming mogelijk
Minpunten
 • Geld ontvangen kan tot 3 dagen duren
Bezoek Swishfund

3. Qeld - Binnen 24 uur een zakelijke lening

Screenshot Qeld appBekijk de Qeld website

Qeld

Bij Qeld kun je na een akkoord op je aanvraag al binnen 24 uur het volledige leenbedrag op je zakelijke rekening hebben staan. Daarnaast zijn er leningen tot maar liefs 200.000 euro mogelijk. Hoeveel je elke maand betaalt voor je lening wordt onder meer bepaald aan de hand van je kredietscore, de looptijd en het bedrag. De kredietscore wordt niet alleen opgesteld voor je onderneming, ook jouw eigen krediethistorie telt mee.

Lees de Qeld review »
Pluspunten
 • Leenbedrag binnen 24 uur ontvangen
 • Geen vaste opstartkosten
 • Leensom tot 200.000 euro mogelijk
Minpunten
 • Ook persoonlijke kredietcheck
Bezoek Qeld

Welke looptijden kun je afspreken voor een zakelijke lening?

blank

Voor zakelijke leningen zijn heel korte looptijden mogelijk. Sommige aanbieders bieden je de mogelijkheid om slechts voor een aantal weken geld te lenen. Dat kan dan bijvoorbeeld handig zijn om een korte periode te overbruggen tot een grote factuur betaald wordt. De einddatum ligt hoe dan ook altijd vast bij een lening.

Een zakelijke lening is heel geschikt voor situaties waarbij je precies weet welk bedrag je nodig hebt en hoe lang. Het prettige is dat het tegenwoordig vrijwel altijd mogelijk is om vervroegd af te lossen zonder extra kosten.


Gemiddelde looptijd kortlopend zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is flexibeler, want je bepaalt zelf hoeveel geld je op wilt nemen uit het krediet. Ook bij zakelijke kredieten wordt meestal een harde einddatum gehanteerd. De bovengrens ligt daarbij voor de meeste aanbieders op 12 maanden. Heel soms kan er ook een langere looptijd tot 24 en 36 maanden worden afgesproken.

Zakelijke kredieten met een looptijd tussen de 3 en 6 maanden komen in de praktijk het vaakst voor. Je kunt het geleende bedrag altijd eerder inlossen om rente te besparen. Zo heb je dus veel controle over deze financieringsvorm.


Voordelen van een kortere lening

blank

Een kortlopende zakelijke lening of bedrijfskrediet heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere financieringsvormen:

1. Eenvoudigere checks

Kortlopende zakelijke kredieten en leningen worden veelal uitgegeven door moderne financierders. In tegenstelling tot klassieke banken gebruiken ze vaak algoritmes om een kredietaanvraag te beoordelen. De meeste aanbieders beoordelen je kredietwaardigheid aan de hand van je zakelijke transacties. Die gegevens download je bij je bank en upload je naar de financierder voor een zeer snelle beoordeling.

2. Minder strenge voorwaarden

Er gelden vrijwel altijd minder strenge voorwaarden om een zakelijke lening met een beperkt leenbedrag af te sluiten. De belangrijkste voorwaarden zijn vaak dat je al een bepaalde periode een KvK-inschrijving hebt (bijvoorbeeld 12 maanden) en dat je een bepaalde minimale omzet moet hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je een zakelijke bankrekening gebruikt voor je onderneming. Je hoeft dus geen ondernemersplan of jaarcijfers te overhandigen.

3. Snellere aanvraagtijd

De minder strenge voorwaarden en eenvoudige checks zorgen er ook voor dat de aanvraagtijd flink wordt verkort. Sommige aanbieders kunnen je al binnen een werkdag goedkeuren en het geld direct op je rekening storten. Dat is ongekend wanneer je het vergelijkt met traditionele banken. Niet elke financierder kan dit halen, soms kan het tot 2 of 3 dagen langer duren. Maar ook dat is nog steeds een spectaculair korte aanvraagtijd.

4. Veel aanbieders

Er zijn inmiddels veel verschillende aanbieders die ondernemers een kortlopend zakelijk krediet aan kunnen bieden. Dat komt doordat het vaak gaat om relatief lage bedragen die ook weer snel ingelost worden. Het is dus voor veel investeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen mogelijk om zich op deze markt te richten. Dat betekent dat je veel mogelijkheden hebt als ondernemer. De aangeboden opties worden ook steeds aantrekkelijker omdat de aanbieders stevig met elkaar concurreren.

5. Geen meerjarige verplichtingen

Omdat je vaak al binnen een jaar van de lening af bent ga je geen verplichtingen aan voor de lange termijn. Mits het krediet bij je onderneming past (en je het dus probleemloos kunt terugbetalen) vervult het een essentiële functie, maar niet langer dan dat je het nodig hebt. Je kunt vrijwel altijd ook vervroegd aflossen zonder extra kosten, zodat je nog sneller weer kredietvrij bent.


Nadelen van een kortere lening

blank

Natuurlijk heeft een kortere lening niet louter voordelen, maar ook een aantal nadelen:

Soms meer rente

De rente kan voor korte leningen hoger zijn dan bij langlopende leningen. Dat komt omdat de financierder bij een lange lening het rendement over een langere periode kan opstrijken, terwijl dit bij een kortlopende lening sneller. Het maandelijkse rentepercentage kan dus hoger uitvallen. Kijk hierbij vooral naar de jaarlijkse rente die wordt vermeld. Maak niet de vergissing om een maandelijkse rente als de rente op jaarbasis te interpreteren.

Hogere terugbetalingen

Omdat je het geleende bedrag in minder termijnen moet terugbetalen zijn die bedragen ook hoger. Voor een bedrag van 20.000 euro en een leenperiode van vier maanden moet je onderneming in staat zijn om elke maand minimaal 5.000 euro af te lossen. Daar komt dan natuurlijk de rente of gebruikskosten en eventuele opstartkosten nog bij. De exacte maandbedragen (aflossing + rente) zullen overzichtelijk staan vermeld in de offerte die je ontvangt.

Niet voor elk leendoel geschikt

Vanwege de korte looptijd is deze zakelijke financieringsvorm niet voor elk leendoel geschikt. Het is bijvoorbeeld in de regel geen goede manier om je bedrijfspand te financieren. Toch is er veel mogelijk, bijvoorbeeld het financieren van voorraad, machines, een auto, verduurzaming, marketing over het overbruggen van een gat tot de volgende facturen betaald worden. Ook kun je vaak een andere lening opnieuw financieren met een kortlopend krediet.

Hoe definiëren we een korte lening?

Een korte lening is elke lening of krediet met een looptijd van maximaal drie jaar, oftewel 36 maanden. Dat kan zowel om een zakelijke lening als een bedrijfskrediet gaan.

Bij een lening heb je een vast bedrag en weet je ook al precies hoeveel aflossing en rente je kwijt wilt zijn. Een krediet is een maximaal op te nemen bedrag, waarbij je rente betaalt over het geld dat je uit het krediet hebt opgenomen. Ook een krediet kan een einddatum hebben die bij een kortlopend krediet meestal ergens tussen de 3 en 24 maanden ligt.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor een korte zakelijke lening?

Om in aanmerking te komen voor een zakelijke lening met een korte looptijd hoef je aan minder voorwaarden te voldoen dan voor een lening met een langere looptijd of een hoger bedrag. Toch zijn er natuurlijk wel een aantal eisen die door vrijwel alle geldschieters worden gehanteerd. Welke zijn dat?

KvK-inschrijving

Het is altijd een vereiste om een inschrijving te hebben bij de Kamer van Koophandel. Dat is sowieso heel belangrijk om te doen wanneer je een serieuze onderneming hebt (of op wilt gaan starten). Daarnaast gebruiken veel aanbieders jouw gegevens bij de KvK om meteen alle relevante informatie over je bedrijf in te laden.

Minimale leeftijd onderneming

Niet elke geldschieter van kortlopende zakelijke leningen is bereid aan starters te lenen. De minimale periode dat je al moet ondernemen loopt wel uiteen. Gemiddeld wordt van je verwacht dat je bedrijf minimaal 12 maanden actief is, maar korter is soms ook mogelijk.

Rechtsvorm

Ook de rechtsvorm van je onderneming kan van belang zijn. In de regel kun je bij elke financierder wel terecht als je een eenmanszaak, vof, bv of nv hebt. Niet elke aanbieder is echter bereid om geld uit te lenen aan stichtingen, kerkgenootschappen en non-profits zoals goede doelen.

Minimale jaaromzet

Tot slot moet je ook een minimale omzet per jaar hebben. Veelal wordt een minimale omzet van 50.000 euro per jaar gehanteerd. Dit wordt bijvoorbeeld gecheckt via de zakelijke rekening van je onderneming. Er wordt daarbij vaak niet meer gekeken naar je winst en daarom hoef je tegenwoordig nog zelden jaarcijfers aan te leveren. Dat scheelt tijd en energie die je als ondernemer beter aan je bedrijfsactiviteiten kunt besteden.


Is een korte lening geschikt voor mijn bedrijf?

blank

Of een korte lening de meest geschikte financieringsvorm voor jouw bedrijf is hangt af van een aantal factoren:

Waarvoor ga je het geld voor gebruiken?

Wat is het leendoel en waar ga je het bedrag dus voor gebruiken? Als je een bedrijfspand wilt gaan kopen of verbouwen, of een voertuig wilt financieren, kan een andere leenvorm voordeliger zijn. Denk aan een zakelijke hypotheek met onderpand of het leasen van een bedrijfsauto.

Onthoud wel: het is altijd verplicht om het geld van een zakelijke financiering uitsluitend voor je onderneming te gebruiken. Je mag het dus niet voor privé-uitgaven inzetten.

Kun je het snel terugbetalen?

Een maand is snel voorbij en dan moet je wel in staat zijn om weer de rente en aflossing te voldoen. Dat betekent dat je regelmatig inkomsten moet hebben die hoog genoeg zijn om elke maand aan je verplichtingen te voldoen. Als dat niet voor jouw bedrijf geldt kun je beter een andere financieringsvorm proberen te vinden. Bijvoorbeeld een lening met uitgestelde aflossing zodat je eerst alleen de rente hoeft te voldoen.


Hoe werkt de aanvraag van een kort krediet?

Hoe de aanvraag van een kortlopend krediet in de praktijk werkt verschilt uiteraard per aanbieder. Bij veel moderne geldschieters gaat het op ongeveer deze manier:

 1. Je dient een aanvraag in via de website van de financiële instelling. Daarbij vul je enkele gegevens over je onderneming en over jezelf in.
 2. Je uploadt een digitaal transactieoverzicht van je zakelijke rekening of geeft rechtstreeks toegang via PSD2.
 3. De financiële situatie van je bedrijf wordt (meestal automatisch) gecheckt. Er wordt nu meteen bepaald hoeveel je kunt lenen.
 4. Je krijgt een eerste aanbod toegestuurd. Daarin vind je het leenbedrag en de voorwaarden zoals rente en looptijd.
 5. Wanneer je akkoord gaat met het aanbod worden alle gegevens nogmaals gecheckt. Soms moet je ook nog enkele aanvullende documenten aanleveren.
 6. Het geld wordt op je zakelijke rekening gestort, vaak al binnen 1 werkdag.

foto auteur Joey de Vries
Dit artikel is geschreven door Joey de Vries

Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

© LeningReview.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies