Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het afsluiten van een lening.

Zakelijke leningen vergelijken

Minilening voor ZZP’ers: aanvragen, aanbieders en tips

Minilening voor ZZP’ers: aanvragen, aanbieders en tips

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2023

Ben jij als ZZP’er op korte termijn op zoek naar een relatief kleine financiële injectie voor je onderneming? Dan kan een minilening voor ZZP’ers (of andere bedrijven uit het MKB) een prima oplossing zijn. In dit artikel laten we zien wat een minilening is, bij welke aanbieders je het beste terechtkunt en hoe je die aan kunt vragen. Ook hebben we een aantal handige tips om je aanvraag te bespoedigen en bespreken we tot slot ook nog enkele prima alternatieven van de zakelijke minilening.


Wat wordt bedoeld met een minilening?

Een minilening is een kleine lening van gemiddeld tussen de 1.000 en 5.000 euro. Deze kleine leningen kun je bijvoorbeeld gebruiken om een bepaalde periode zonder inkomsten te overbruggen. Facturen worden nu eenmaal vaak niet op tijd betaald en daardoor kun je zelf in de problemen komen. Ook kan een minilening handig zijn om snel onverwachte kosten te voldoen.

Een minilening kan een goede oplossing zijn voor bedrijven die normaal gesproken amper krediet nodig hebben en die dus geen behoefte hebben aan een grote financiering voor langere tijd. Dit geldt bijvoorbeeld voor een groot deel van de Nederlandse ZZP’ers die diensten aanbieden (bijvoorbeeld via internet) en daarbij weinig kosten hoeven te maken.


Aanbieders van een minilening voor ZZP’ers?

Hieronder bespreken we de 5 beste aanbieders van minileningen voor ZZP’ers en andere bedrijven uit het MKB. De volgende geldverstrekkers bieden allemaal een minimaal leenbedrag van 1.000 tot 3.000 euro aan:


1. Qeld - vanaf €1.000,-

Screenshot Qeld appBekijk de Qeld website

Qeld

Bij Qeld kun je als ZZP’er terecht voor het lenen van geldbedragen vanaf 1.000 euro. Het fijne van deze geldverstrekker is dat het ook nog eens een van de snelste van Nederland is. Wanneer je alle benodigde informatie en documentatie op tijd aanlevert kun je soms al dezelfde dag over het geld beschikken. De maximale looptijd is 18 maanden maar je kunt de minilening ook altijd eerder aflossen. Op de website kun je meteen zien wat de totale kosten zijn voor deze aanbieder nadat je een bedrag en looptijd hebt gekozen.

Lees de Qeld review »Bezoek Qeld

2. Bridgefund - vanaf €1.000,-

Screenshot Bridgefund appBekijk de Bridgefund website

Bridgefund

Ook bij Bridgefund kun je als ZZP’er terecht voor een kleine lening vanaf 1.000 euro. Tussen aanvragen en uitbetaald krijgen zit gemiddeld ongeveer 48 uur. Een groot voordeel van deze geldverstrekker is dat je zelfs al kunt kiezen voor het volledig terugbetalen van je lening na 1 maand. Zo hoef je dus maar heel kort aan je minilening vast te zitten wanneer je ook maar kort extra geld nodig hebt. Let wel op dat je niet alleen maandelijkse kosten hebt maar ook afsluitkosten moet betalen. Ook moet je onderneming minimaal 50.000 euro omzet per jaar draaien.

Lees de Bridgefund review »Bezoek Bridgefund

3. Swishfund - Vanaf €3000,-

Screenshot Swishfund appBekijk de Swishfund website

Swishfund

Swishfund is een van de bekendste geldverstrekkers voor het MKB waar ook ZZP’ers uitstekend terecht kunnen voor een kleinschalige financiering vanaf 3.000 euro. Helaas duurt het bij deze aanbieder wat langer dan gemiddeld voor je het geld op je rekening hebt, want dit kan tot 4 werkdagen duren. Je kunt zelf een terugbetalingstermijn van 3, 6, 9 of 12 maanden uitkiezen maar het is ook gewoon mogelijk om vervroegd af te lossen. Het is wel zo dat je bij Swishfund ook voor een minilening wel gewoon minstens 50.000 euro omzet per jaar moet draaien.

Lees de Swishfund review »Bezoek Swishfund

4. KredietVooruit.nl - Vanaf €3000,-

Screenshot KredietVooruit.nl appBekijk de KredietVooruit.nl website

KredietVooruit.nl

Wanneer je op zoek bent naar een bedrag van 3.000 euro of meer kun je daarvoor terecht bij KredietVooruit. Deze geldverstrekker werkt vrijwel uitsluitend via internet en is daardoor in staat om ook ZZP’ers snel aan een relatief kleine financiering te helpen. Het duurt even lang om het geleende bedrag op je rekening gestort te krijgen als bij Swishfund: gemiddeld ongeveer vier werkdagen. Het is niet nodig om jaarcijfers aan te leveren want er wordt voor de beoordeling uitsluitend naar de transacties op je zakelijke rekening gekeken.

Lees de KredietVooruit.nl review »Bezoek KredietVooruit.nl

5. PIN Voorschot - vanaf €2.000,-

Screenshot PIN Voorschot appBekijk de PIN Voorschot website

PIN Voorschot

Bij PIN Voorschot leen je een geldbedrag en betaal je dat automatisch terug via je pinautomaat. Dat betekent dus ook dat je normaal gesproken alleen aflost wanneer je omzet draait (al is het natuurlijk wel zo dat je de minilening altijd op tijd terugbetaald moet hebben). Het is belangrijk dat jouw bedrijf een pinapparaat heeft en dat de meeste van je klanten die betaalmethode gebruiken. Er zijn leenbedragen mogelijk vanaf 2.000 euro en je kunt zelf kiezen tussen aan aflostermijn tussen 3 en 12 maanden.

Lees de PIN Voorschot review »Bezoek PIN Voorschot

Hoe vraag ik een minilening aan?

Is een minilening voor jou de ideale financiering voor de korte termijn? Dan kun je die op de volgende manier aanvragen:

 1. Bepaal het minimale bedrag dat je nodig hebt.
 2. Kies de leenvorm die het beste bij je behoefte past: lening of krediet.
 3. Zoek financiers die het benodigde leenbedrag in de gewenste vorm aan kunnen bieden.
 4. Selecteer daarvan de voor jou meest aantrekkelijk geldverstrekkers.
 5. Vraag offertes aan bij die aanbieders en lever alle informatie aan die ze nodig hebben.
 6. Vergelijk de offertes en kies de financier waarbij je het gunstigste uit bent.
 7. Lever alle vereiste documentatie aan bij die financier.
 8. Maak de aanvraag definitief door de offerte te ondertekenen en op te sturen.

Wanneer alles goed gaat kun je op die manier het bedrag van je minilening of minikrediet al binnen 1 tot 2 dagen (en zelfs nog sneller) op je zakelijke rekening hebben staan.


Tips voor het aanvragen van een minilening

Heb je nog nooit een minilening aangevraagd en weet je niet precies hoe je daar het beste bij te werk kunt gaan? Maak dan gebruik van deze handige tips:

Tip 1: Benader je aanvraag altijd serieus

Vaak gelden bij een bepaalde geldverstrekker exacte dezelfde eisen en voorwaarden voor de kleine als voor de grote leningen . Benader de aanvraag dus gewoon alsof je een ton of meer wilt lenen door alle informatie secuur in te vullen en netjes alle vereiste documentatie aan te leveren. Er is namelijk vaak maar een enkel acceptatieproces. Ook al is het bedrag voor jou maar laag, je moet wel laten zien dat je serieus bezig bent met je onderneming om geaccepteerd te worden.

Tip 2: Bereid de offerteaanvraag goed voor

ZZP’ers die een minilening zoeken hebben in de regel ook behoefte aan een snelle afhandeling. Zorg dus dat je de aanvraag goed voorbereid door goed te checken dat je inderdaad in aanmerking komt, alle benodigde informatie alvast op te zoeken en ook de benodigde documentatie alvast te verzamelen. Zo vergroot je de kans dat je aanvraag meteen helemaal behandeld kan worden en dat je het geld dus op zo kort mogelijke termijn op je zakelijke rekening hebt staan.

Tip 3: Zorg dat je bereikbaar bent

Een andere manier om de acceptatie van je leningaanvraag te bespoedigen is door zelf goed bereikbaar te zijn. Wanneer de geldverstrekker vragen heeft zal die je meestal meteen bellen. Als je dan in staat bent om meteen eventuele onduidelijkheden op te lossen of de nog vereiste documentatie aan te leveren is dat een enorm pluspunt. Zo zorg je dat je gewoon bovenop de stapel blijft liggen en je aanvraag zo min mogelijk vertraging op loopt.

Tip 4: Denk alvast na over het terugbetalen

Wanneer je een minilening afsluit begin je vaak al direct ook weer met aflossen. Denk dus alvast na over hoe je dat wilt gaan doen. Het is belangrijk om snel weer omzet te draaien waarmee je de rente, aflossing en andere kosten kunt voldoen. Zo voorkom je extra kosten.

Voor & nadelen van een minilening

Zoals elk financieel product heeft ook een zakelijke minilening zowel voordelen als nadelen. Die zetten we hier voor je op een rijtje:

Voordelen

 • Vaak gelden er minder strenge eisen voor kleine leenbedragen dan voor grotere kredieten en leningen.
 • De tijd die het kost om een minilening af te sluiten is daardoor meestal korter.
 • Wanneer je op tijd terugbetaalt is het in de toekomst vaak makkelijker om opnieuw te lenen bij dezelfde financier.
 • Je kunt vrijwel altijd eerder aflossen zonder extra kosten zodat je onderneming snel weer kredietvrij is.
 • Er is normaal gesproken geen sprake van een persoonlijke BKR-check.

Nadelen

 • De rente die je betaalt is soms behoorlijk hoog.
 • Een aantal aanbieders hanteert dezelfde strenge voorwaarden als bij grote leenbedragen.
 • De looptijd van het krediet kan te kort voor je blijken te zijn.
 • Er kan een persoonlijke borgstelling van je verlangd worden.

Alternatieven voor een minilening

Tot slot bespreken we ook nog enkele handige alternatieven voor kortlopende ZZP minileningen. Welke mogelijkheden heb je bijvoorbeeld?

1. Vraag roodstand aan voor je zakelijke rekening

Net zoals voor een privérekening kun je roodstand aanvragen op je zakelijke bankrekening. Dat gaat vaak gepaard met een relatief hoog rentepercentage tot wel 15% op jaarbasis. Het is dus altijd goed om te onderzoeken of er geen goedkopere alternatieven zijn. Sommige banken bieden bijvoorbeeld een lager rentepercentage aan door je als bedrijf actief een rekening courant aan te bieden. Ook dan is een voordelig zakelijk krediet al snel een betere keus, ook omdat de tijd dat je rood mag staan op zo’n zakelijke rekening meestal beperkt is. Om roodstand aan te zetten moet je natuurlijk wel regelmatig inkomsten hebben op je zakelijke rekening.

2. Stort geld vanaf je privé spaarrekening

Net zoals je als ZZP’er geld privé opneemt als salaris uit je onderneming kun je ook privé geld inbrengen. Wanneer je zakelijk geld tekort komt maar genoeg op je persoonlijke spaarrekening hebt staan is het geen enkel punt om dit over te maken zodat je het geld zakelijk kunt gebruiken. Het is belangrijk om dit goed te noteren in je boekhouding, maar aangezien er voor de belastingdienst bij een ZZP’er eigenlijk geen verschil is tussen privé en zakelijk geld is het verder geen enkel probleem.

3. Vraag een zakelijke creditcard aan

Als ZZP’er kan een creditcard heel handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je voor je werk regelmatig in een hotel verblijft. Dan kun je de zakelijke creditcard gebruiken om je reservering mee te bevestigen, ook wanneer je van plan bent om uiteindelijk gewoon met je pinpas voor je verblijf te betalen. Zo hou je de zakelijke uitgaven namelijk altijd netjes gescheiden van je privéfinanciën. Maar wanneer je geld kunt opnemen met de creditcard is dat natuurlijk ook een prima manier om een financiële reserve achter de hand te houden. De rente is helaas wel relatief hoog in vergelijking met andere financieringen.

4. Vraag een Qredits microfinanciering aan

Qredits is een non-profit financier die ondernemingen uit het MKB kleinschalige leningen aanbiedt. Het geld dat daarvoor wordt ingezet is afkomstig uit enkele Europese programma’s die zijn opgericht om de concurrentiepositie van kleine ondernemingen te bevorderen. Er zijn bedragen vanaf 1.000 euro mogelijk maar let wel op dat de eisen en voorwaarden ook dan nog altijd behoorlijk hoog zijn. Je moet informatie aanleveren die niet onderdoet voor een leningaanvraag bij een grote bank. Ook de uitbetaling van je lening kan nogal eens op zich laten wachten waardoor het een minder goede optie is voor de korte termijn.

5. Zoek een uitgebreide financiering voor de lange termijn

Een minilening kan eenmalig uitkomst bieden als je een relatief beperkt gat moet vullen, maar als je vaker geld nodig hebt doe je er goed aan om ook op zoek te gaan naar een oplossing voor de lange termijn. Bijvoorbeeld door een doorlopend krediet aan te vragen dat een lager rentepercentage heeft en waarbij je zelf flexibel geld op kunt nemen en weer in kunt lossen. Zo’n krediet kost helemaal niets wanneer je het niet gebruikt, maar je hebt het altijd tot je beschikking wanneer dat nodig is.

6. Overweeg factoring te gaan gebruiken

Ook factoring kan een goede optie zijn om op korte termijn geld beschikbaar te krijgen. Bij factoring verkoop je namelijk je verstuurde facturen aan een ander bedrijf. Je krijgt dan meteen geld op je zakelijke rekening gestort zodat je meteen je eigen facturen kunt betalen. Dat factoring bedrijf neemt vervolgens het innen van jouw facturen van je over. Het nadeel is dat je op deze manier ook een belangrijke component van je klantrelatie uit handen geeft aan een ander bedrijf en daar weinig invloed op hebt.


Conclusie

Een minilening kan voor jou als ZZP’er een uitstekende optie zijn om op heel korte termijn een betrekkelijk kleine financiering te regelen. Vergelijk de aanbieders die we in dit artikel hebben besproken goed met elkaar om tot de juiste beslissing te komen. Maak vervolgens gebruik van onze handige tips om je aanvraag zo snel mogelijk geaccepteerd te krijgen, of kies natuurlijk een van de beschikbare alternatieven voor een minilening om je bedrijf verder te helpen.


foto auteur Joey de Vries
Dit artikel is geschreven door Joey de Vries

Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

© LeningReview.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies