Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het afsluiten van een lening.

Zakelijke leningen vergelijken

Hoe kun je zakelijk lenen zonder bank? 5 manieren

Hoe kun je zakelijk lenen zonder bank? 5 manieren

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2023

Heeft je onderneming een financiële impuls nodig maar kom je daarvoor niet in aanmerking bij een bank? Of gaat daar het aanvragen, goedkeuren en uiteindelijke uitbetalen waarschijnlijk te lang duren? Dan zijn er gelukkig ook nog een aantal andere goede opties om zakelijk geld te lenen. In dit artikel bespreken we daarvan 5, waarbij we ook zoveel mogelijk voorbeelden noemen van betrouwbare geldverstrekkers waar je met je kredietaanvraag terechtkunt.


1. Zakelijk krediet

Er zijn diverse zakelijke geldverstrekkers die niet een traditionele bank zijn, maar wel bereid zijn geld te investeren in ondernemingen in de vorm van een krediet. De eisen en voorwaarden die worden gesteld zijn vaak soepeler dan bij een bank. Ook de periode tussen het aanvragen en het tot je beschikking krijgen van het krediet is daardoor vaak een stuk korter. Je vraagt een maximaal kredietbedrag aan, waarna je zelf bepaalt hoeveel je daaruit opneemt. Dat is dus ideaal wanneer je nog niet precies weet hoeveel geld iets gaat kosten, of om gewoon standaard terug te kunnen vallen op een flexibel zakelijk krediet.

Soms is het nodig om een ondernemingsplan te laten zien, maar meestal wordt er gewoon gekeken naar de potentie en recente resultaten van je bedrijf. Daardoor kan het als starter wel lastiger zijn om op deze manier een krediet te krijgen, omdat je nog niet de benodigde minimale omzet behaalt.

Kenmerken zakelijk krediet:

  • Relatief korte looptijd.
  • Flexibel geld opnemen.
  • Variabele rente.
  • Betaal alleen voor wat je opneemt.
  • Meestal geen afsluitkosten.

Aanbieders zakelijke kredieten

Is een zakelijk krediet precies wat je nodig hebt om je onderneming vooruit te helpen? Neem dan een kijkje bij een van de volgende aanbieders van bedrijfskredieten:


1. OPR-Bedrijfskrediet - €3.000 tot €50.000

Screenshot OPR-Bedrijfskrediet app

OPR-Bedrijfskrediet

Als het geen punt voor je is om persoonlijk borg te staan voor je zakelijke krediet, of iemand kent die deze rol op zich kan nemen, kan een zakelijk krediet van OPR-Bedrijfskrediet een uitstekende optie zijn. Je kunt dan kiezen voor het standaard krediet tot 50.000 euro, of het extra flexibele krediet tot 20.000 euro. Voor dat kleinere krediet hoef je maar met 1 persoon borg te staan, waardoor het vaak sneller geregeld kan zijn en je dus eerder weer verder kunt met ondernemen. Voor beide kredieten geldt dat je zonder problemen extra af kunt lossen zonder bijkomende kosten.

Lees de OPR-Bedrijfskrediet review »

2. Qeld - €1.000 tot €100.000

Screenshot Qeld appBekijk de Qeld website

Qeld

Bij kredietaanbieder Qeld kun je al terecht voor het lenen van bedragen vanaf 1.000 euro. Beoordeling en goedkeuring kan vaak al op dezelfde dag plaatsvinden, waarmee dit een van de snelst opererende zakelijke kredietverleners van Nederland is. Dat heeft ook als voordeel dat je snel weer verder kunt als je te horen krijgt dat je niet in aanmerking komt voor een krediet. Als dat wel het geval is dan krijg je een zogenaamde Qeld-score toegekend. Hoe beter die score, hoe lager het risico wordt ingeschat en hoe meer je daarvan profiteert vanwege de lagere kredietkosten.

Lees de Qeld review »Bezoek Qeld

3. KredietVooruit.nl - €3.000 tot € 250.000

Screenshot KredietVooruit.nl appBekijk de KredietVooruit.nl website

KredietVooruit.nl

Een financieringsaanvraag bij KredietVooruit duurt gemiddeld rond de 3 tot 4 dagen. Er zijn natuurlijk enkele voorwaarden aan dit krediet verbonden, zo moet je bedrijf minimaal 12 maanden bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven, moet er minimaal 50.000 euro omzet per jaar zijn en moet je ook een MT940 overzicht van je zakelijke bankrekening aan kunnen leveren. Je zakelijke transacties zijn namelijk de belangrijkste factor waar je kredietaanvraag op wordt beoordeeld. Je kunt bij KredietVooruit zonder problemen zakelijk geld lenen als je privé een BKR-registratie hebt, er wordt namelijk alleen naar de zakelijke kant gekeken.

Lees de KredietVooruit.nl review »Bezoek KredietVooruit.nl

2. Zakelijke lening

Een zakelijke lening is weliswaar voor ongeveer dezelfde minimale en maximale leenbedragen beschikbaar, maar het karakter en dus ook het doel van deze financieringsvorm is wel heel anders. Een lening heeft altijd een vaste looptijd en zal aan het eind daarvan automatisch helemaal zijn afbetaald. Ook het leenbedrag staat vooraf vast. Dat krijg je na toekenning direct in zijn geheel op je zakelijke rekening gestort. Daardoor kun je deze lening goed gebruiken om een grote aankoop te doen.

Kenmerken zakelijke lening:

  • Langere looptijden mogelijk.
  • Je ontvangt het gehele bedrag ineens.
  • Vast rentetarief voor de lening.
  • Meestal afsluitkosten betalen.
  • Niet opnieuw geld opnemen.

Aanbieders zakelijke leningen

Wanneer je meer behoefte hebt aan een zakelijke lening dan aan een flexibel krediet kun je onder andere kiezen uit deze bekende aanbieders:


4. PIN Voorschot - €2.000 tot €50.000

Screenshot PIN Voorschot appBekijk de PIN Voorschot website

PIN Voorschot

Bij PIN Voorschot leen je jouw gewenste bedrag en begin je meteen met die lening terug te betalen via je pinapparaat. Er wordt namelijk bij elke betaling een percentage op het bedrag ingehouden waarmee de aflossing en rente worden betaald. Op die manier betaal je dus sneller terug als je veel klandizie hebt, en minder snel als het even wat rustiger is. Daardoor is het echter wel een vereiste om een pinapparaat te hebben. Er vindt een intakegesprek plaats zodat je lening altijd op maat wordt gemaakt voor je eigen onderneming.

Lees de PIN Voorschot review »Bezoek PIN Voorschot

5. Bridgefund - €5.000 tot €250.000

Screenshot Bridgefund appBekijk de Bridgefund website

Bridgefund

Zakelijk geld lenen bij Bridgefund betekent in veel gevallen dat je al binnen 2 dagen over het benodigde bedrag kunt beschikken. Al op de dag van aanvragen zul je te horen krijgen of je inderdaad in aanmerking komt voor financiering. Dat wordt beoordeeld op basis van de financiën van je onderneming. Daarvoor hoef je niet je jaarcijfers aan te leveren, want Bridgefund heeft genoeg aan een digitaal overzicht van je zakelijke rekening om te controleren dat je verantwoord kunt lenen.

Lees de Bridgefund review »Bezoek Bridgefund

6. New10 - €5.000 tot €1.000.000

Screenshot New10 appBekijk de New10 website

New10

Wat je leenbehoefte ook is, bij New10 profiteer je altijd van de expertise van de bekende bank ABN AMRO. Bij dochteronderneming New10 kun je echter veel sneller en makkelijker geld lenen. Je hoeft hier bijvoorbeeld geen ondernemingsplan te kunnen laten zien. Je bedrijf moet echter wel al minimaal 15 maanden bestaan en minimaal 50.000 euro omzet per jaar hebben. New10 kan van de tot nu toe besproken aanbieders het grootste leenbedrag verzorgen, want hier zijn leningen tot maximaal 1 miljoen euro mogelijk. De meeste ondernemers kloppen hier echter aan voor een kleiner bedrag want je kunt ook al een lening afsluiten voor 5.000 euro.

Lees de New10 review »Bezoek New10

3. Traditionele Factoring

Wanneer je een factuur hebt verstuurd wordt die in de regel niet meteen betaald. Dat is inmiddels een behoorlijk gangbaar verhaal, want de meeste bedrijven overschrijden de betaaltermijnen soms met enkele maanden. Daardoor kun je als bedrijf behoorlijk in de problemen komen, want niet alleen heb je zelf ook veel kosten, maar je bedrijf kan stagneren doordat je niet genoeg geld hebt om te investeren.

(Traditionele) factoring kan dan uitkomst bieden. Daarbij verkoop je jouw facturen door aan een factoringbedrijf, dat meteen het geld van de factuur (met inhouding van de factoringvergoeding) aan jou betaalt. Zo kun je direct beschikken over het geld dat je hebt verdiend met je producten of diensten, in plaats van het ellenlang moeten wachten tot je debiteuren het geld overmaken.

Je kunt vaak niet terecht bij traditionele geldverstrekkers voor factoring, daarvoor moet je bij gespecialiseerde factoringbedrijven zijn. Het is namelijk een vak op zich, aangezien ook een deel van het klantencontact en uiteraard ook het incassotraject worden overgenomen. Dat kan ook meteen een nadeel zijn, omdat je natuurlijk geen invloed hebt over hoe het bedrijf te werk gaat en een slechte afhandeling straalt ook af op jouw relatie met de opdrachtgever.

Een voorbeeld van een financierder die verschillende soorten factoring kan aanbieden is Atlantis Financiers.


4. Crowdfunding

Het is tegenwoordig ook prima mogelijk om een bepaald bedrag niet in zijn geheel bij een enkele partij te lenen, maar dit bij heel veel verschillende investeerders te verzamelen. Dat kan via internet betrekkelijk eenvoudig door middel van crowdfunding (ook wel crowdlending genoemd).

Met crowdlending kunnen kleine investeerders (zoals particulieren en kleine bedrijven) hun geld verdelen over zoveel projecten als ze zelf willen. Door een goede pitch online te zetten kun je deze mensen enthousiast maken voor je eigen onderneming en investeringsproject. Alleen wanneer het totale bedrag wordt gehaald zal de lening inderdaad verstrekt worden. Dit traject neemt ongeveer 4 tot 6 weken in beslag en het nadeel daarvan is dat je veel tijd verliest als je het streefbedrag niet haalt.

Crowdfunding is natuurlijk voor elk bedrijf een optie, maar je maakt de meeste kans om voldoende inschrijvingen te krijgen op je project wanneer je onderneming bepaalde kenmerken hebt. Wanneer je een nieuw en uniek product wilt gaan ontwikkelen zal dat bij het publiek dat je wilt bereiken vaak het meeste aanspreken. Maar ook wanneer je jouw onderneming met de gewenste investering wilt gaan verduurzamen kan dat op een platform zoals Oneplanetcrowd vaak op veel interesse rekenen.


5. Business Angels: vermogende investeerders

Een Business Angel is iemand met veel eigen vermogen die een deel daarvan wil inzetten als durfkapitaal. Het doel is in de regel tweeledig: meer rendement behalen dan bij traditioneel beleggen en het plezier om beginnende ondernemers verder te helpen. Vaak gaat het om mensen die hun vermogen hebben opgebouwd met een eigen bedrijf en dat inmiddels hebben verkocht. Door te investeren in (meestal jonge) ondernemingen kunnen ze zoals gezegd hun geld meer rendement geven dan met veel andere beleggingsvormen, maar vaak nemen ze ook voor een deel een adviserende of controlerende rol op zich. Dit kan dus een aantrekkelijke optie zijn als je niet eenvoudig bij de bank kunt lenen en het ook interessant vindt om te profiteren van de ervaring en expertise van een succesvolle ondernemer.

Hoe vind je zelf een Business Angel?

Hoe vind je zelf een Business Angel? Dat kan op verschillende manieren, maar de belangrijkste daarvan draaien altijd om actief gaan netwerken. Je plannen moeten bekend worden zodat mond-op-mond reclame ervoor kan zorgen dat je onder de aandacht komt van de juiste mensen. Maar het is ook mogelijk om actief aansluiting te zoeken bij verenigingen en netwerken. De meeste informatie hierover vind je bij Business Angels Netwerken Nederland. Daar kun je bijvoorbeeld in contact komen met intermediairs die voor vermogende klanten naar interessante investeringskansen zoeken.


Conclusie

Ook wanneer je geen kans maakt op een zakelijke financiering bij een traditionele bank zijn er nog voldoende mogelijkheden om de investeringen te kunnen doen die nodig zijn om te groeien. In dit artikel hebben we daarvan 5 prima opties besproken.

Welke mogelijkheden daarvan voor jou het meest geschikt (of überhaupt haalbaar) zijn is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren die specifiek voor jouw onderneming zijn. Denk aan het bestedingsdoel en de hoogte van de financiering, maar ook in welke mate je bereid bent zeggenschap uit handen te geven en hoe interessant je plannen zijn voor nieuwe investeerders.

Mocht je daarin vast komen te zitten en maar niet de juiste keuzen weten te maken, dan raden we je van harte aan om een externe expert in te schakelen.


foto auteur Joey de Vries
Dit artikel is geschreven door Joey de Vries

Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

© LeningReview.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies