Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het afsluiten van een lening.

Zakelijke leningen vergelijken

Commercieel vastgoed financieren: 3 beste aanbieders verhuurhypotheek

Commercieel vastgoed financieren: 3 beste aanbieders verhuurhypotheek

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2023

Wil je vastgoed kopen maar heb je niet het volledige bedrag direct beschikbaar? Dan zijn er zowel voor particulieren als ondernemers meerdere handige opties beschikbaar, zoals bijvoorbeeld een verhuurhypotheek voor bedrijven of consumenten. In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden om commercieel vastgoed te financieren en bij welke aanbieders je daarvoor het beste terecht kunt.

Beste aanbieders vastgoedhypotheken

Wanneer je op zoek bent naar een hypotheek om commercieel vastgoed mee te financieren kun je momenteel het beste terecht bij de volgende aanbieders:


1. Briqwise

Screenshot Briqwise app

Briqwise

Bij Briqwise weet je als ondernemer binnen 24 uur of je in aanmerking komt voor een vastgoedlening. Als dat het geval is dan wordt jouw offerte vertaald naar een online prospectus waar investeerders op in kunnen tekenen. Zodra het benodigde leenbedrag is bereikt kan het contract direct worden getekend. Dat maakt Briqwise een van de snelste manieren om bestaand of nieuw vastgoed te financieren wanneer de bank dat niet kan (of wil). Een groot voordeel is dat je als ondernemer altijd boetevrij eerder af kunt lossen en dat er uit verschillende looptijden gekozen kan worden.

Lees de Briqwise review »

2. Qeld - zakelijk vastgoed financieren

Screenshot Qeld appBekijk de Qeld website

Qeld

Qeld bemiddelt tussen investeerders en ondernemers die vastgoed willen kopen, renoveren of nieuw laten bouwen. Daar zijn verschillende financieringsvormen voor beschikbaar, zoals de verhuurhypotheek, een overbruggingslening en een hypotheek voor projectontwikkeling. Ook een reguliere bedrijfshypotheek is een optie, mits vastgoed het enige bestedingsdoel doel is. Je kunt een financieringsaanvraag doen via de website en na acceptatie kunnen investeerders inschrijven op jouw lening. Door deze aanpak kunnen er leningen worden verstrekt voor ondernemers die bij een bank nul op rekest krijgen.

Lees de Qeld review »
Pluspunten
  • Meerdere leenopties voor vastgoed.
  • Makkelijker lenen dan bij de bank.
  • Binnen 24 uur weet je of je kunt lenen.
  • Rente vanaf 2,9% op jaarbasis.
Minpunten
  • Alleen voor vastgoed bestemd.
  • Veel gegevens aanleveren.
Bezoek Qeld

3. Swishfund

Screenshot Swishfund appBekijk de Swishfund website

Swishfund

Bij Swishfund kunnen zowel particulieren als zakelijke klanten terecht voor het financieren van vastgoed. Wanneer je dat bedrijfsmatig wilt doen kan dat alleen wanneer je van plan bent het pand te gaan verhuren. Op de website staat een handige leencalculator waarin je aan de hand van enkele gegevens snel kunt zien wat het maximale leenbedrag is en wordt zelfs berekend wat het rendement van je investering zal zijn op basis van onder meer de jaarlijkse huur die je gaat innen. Als je interesse hebt in een bepaalde lening kun je die natuurlijk ook meteen via de website aanvragen.

Lees de Swishfund review »Bezoek Swishfund

Vastgoed financieren voor verhuur

Welke mogelijkheden heb je om als particulier of bedrijfsmatig vastgoed te financieren dat voor de verhuur is bestemd?

Verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek is specifiek bedoeld voor vastgoed dat niet zelf gebruikt maar aan anderen verhuurd zal worden. Het geleende bedrag kan voor alle kosten gebruikt worden die nodig zijn om het vastgoed gereed te maken voor verhuur. Dat kan dus gaan om het bouwen van een volledig nieuw gebouw zodat dit verhuurd kan worden, maar ook om het ombouwen of renoveren van bestaand vastgoed.

Er wordt vaak geen onderscheid gemaakt tussen het uiteindelijke gebruik van het gebouw. Dat kan dus zowel zakelijk zijn (zoals een kantoor- of een winkelpand) maar je kunt op deze manier ook woonhuizen en/of recreatiewoningen financieren om daarna aan particulieren te verhuren.

Investeringshypotheek

Een investeringshypotheek is wat breder georiënteerd dan een verhuurhypotheek, aangezien het niet al in de overeenkomst ligt vastgelegd dat het pand verhuurd zal gaan worden. Dat betekent dat je als kredietnemer flexibeler bent. Wanneer je er na verloop van tijd achterkomt dat verhuren toch minder oplevert dan het pand door te verkopen staat het je vrij om die tweede optie te benutten.

Eigen inbreng

Net als bij de verhuurhypotheek is het bij de investeringshypotheek heel gebruikelijk om zelf geld in te brengen voor de bouw, aankoop of renovatie. Dat gaat in de regel om 20 tot 30 procent van de verkoop- of verhuurwaarde. Je kunt dus maximaal 70 tot 80 procent van het benodigde bedrag financieren en dat maakt dat deze hypotheekvorm niet voor iedereen geschikt is. Wanneer je reeds een goedlopend bedrijf hebt met voldoende eigen vermogen kan het echter wel een heel gunstige manier zijn om de financiering rond te krijgen.

Vastgoed financieren zonder eigen vermogen

Wanneer je vastgoed wilt financieren maar niet voldoende eigen vermogen mee kunt brengen voor een investeringshypotheek of een verhuurhypotheek dan heb je nog steeds een aantal opties:

  • Particuliere beleggers kunnen in veel gevallen de overwaarde op de eigen woning gebruiken om de eigen inbreng mee te financieren.
  • Als je ondernemer bent en vooral je eigen bedrijfspand wilt financieren dan kun je het beste een traditionele bedrijfshypotheek nemen.

Recreatief vastgoed financieren

Wanneer je als particulier een financiering voor recreatief vastgoed zoals je eigen vakantiehuis aan wilt vragen zul je al snel merken dat het aantal geldverstrekkers dat daartoe bereid is wat tegenvalt. Vanwege de beperkte concurrentie betekent dit vaak ook niet zo goede voorwaarden. Sowieso moet je een groot deel van het benodigde bedrag zelf ophoesten en je wordt meestal ook beperkt in de hoeveelheid tijd die je zelf in het huis door mag brengen.

Dat ligt heel anders wanneer het project vanuit de zakelijke invalshoek wordt aangegaan. als je de woning niet (deels) voor eigen gebruik aan wilt kopen dan kun je meestal terugvallen op een gewone verhuurhypotheek. Daarbij wordt normaal gesproken namelijk geen onderscheid gemaakt tussen recreatieve en gewone verhuur.

Wanneer het om grootschaligere projecten gaat, zoals het bouwen van een volledig vakantiepark, dan is het beter om gebruik te maken van specifieke financieringen voor projectontwikkeling. Dan is het wel zaak om inmiddels een gevestigde naam te zijn, want het gaat al vaak om grote bedragen van tientallen miljoenen euro’s.

Alternatieve financiering vastgoed zonder bank

Er zijn inmiddels meerdere manieren om vastgoed te financieren waarbij je geen bank nodig hebt. In dit artikel hebben we daar enkele prima opties al van besproken. Aanbieders zoals Benkey en Briqwise pakken het namelijk van een heel andere kant aan. Deze bedrijven fungeren als bemiddelaar en brengen ondernemers en investeerders bij elkaar.

Bemiddeling bij zakelijke financiering: hoe werkt het?

De eerste stap bij deze bemiddeling is altijd de ondernemer die een leningaanvraag doet. Daarbij geeft die aan welk vastgoed er gekocht of gebouwd zal worden, hoeveel geld ervoor nodig is en wat de taxatiewaarde is. Op basis van die en vele andere gegevens en factoren wordt beoordeeld of de ondernemer inderdaad voor de financiering in aanmerking komt.

Als dat het geval is dan wordt er in de volgende stap van het proces een investeringsproject aangemaakt. Dat komt bijvoorbeeld online te staan op de website van de bemiddelaar zodat investeerders aanvullende informatie op kunnen vragen of meteen op de investeringskans kunnen inschrijven. Zodra het benodigde bedrag bereikt is kan het contract worden opgesteld en bij de notaris worden getekend. Het geld is dan vaak al heel snel beschikbaar.

Waar houd je rekening mee bij het afsluiten van een verhuurhypotheek?

Welke aspecten van een verhuurhypotheek zijn belangrijk om rekening mee te houden?

Verhuurhypotheek bij een reguliere bank

Een verhuurhypotheek kun je naast de aanbieders die we in dit artikel hebben besproken vaak ook prima afsluiten bij een reguliere bank. Die hanteren daarbij wel een grote verscheidenheid in rentepercentages en voorwaarden. Het is dus heel zinvol om elke hypotheek goed te vergelijken voor je er eentje afsluit.

Aantal panden reeds in bezit

Het is voor veel geldverstrekkers van belang hoeveel panden je al hebt aangekocht en verhuurt. De grens ligt vaak bij vier panden die je met een verhuurhypotheek mag financieren. Mocht je grotere ambities hebben is het goed om aanbieders te selecteren op een hogere limiet of door alternatieve financieringsvormen te gebruiken.

Taxatierapport

Bij het afsluiten van een verhuurhypotheek is altijd een recent taxatierapport nodig. Dat rapport moet ook altijd worden aangeleverd door een erkend taxateur en voldoen aan de eisen voor een verhuurhypotheek. Dat betekent dat er bijvoorbeeld ook gekeken moet worden naar de regelgeving omtrent verhuur in de gemeente, de kosten die nodig zijn om blijvend te kunnen verhuren en de totale huursom die gevraagd zal kunnen worden.

Huurdersbescherming

Mensen die in Nederland een woning huren genieten huurbescherming. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze hun woning niet meteen hoeven te verlaten wanneer het pand verkocht wordt. Dat kan het veel lastiger maken om bij een tegenvallend rendement de woning alsnog te verkopen. Daardoor is recreatief gebruik van de woning als vakantiewoning vaak iets ‘veiliger’ maar moet je wel meer moeite doen om de woning verhuurd te krijgen.

Heffingen en andere kosten

Natuurlijk blijven de kosten van een verhuurpand niet beperkt tot alleen de hypotheeklasten. Je krijgt ook te maken met allerlei andere kosten in de vorm van gemeentelijke heffingen en onroerendezaakbelasting. Het is goed om deze kosten voor de specifieke locatie van tevoren goed op een rijtje te hebben.

Conclusie

Vastgoed aankopen voor eigen gebruik of om te verhuren heeft behoorlijk veel haken en ogen. Daarnaast staan lang niet alle banken te dringen om zakelijke klanten zonder eigen inbreng een vastgoedhypotheek te gunnen. Gelukkig zijn er inmiddels meerdere aanbieders die wel bereid zijn in zee te gaan met een ondernemer die een goed plan heeft en die daarom vooral kijken naar de waarde van het aan te schaffen (of te bouwen) pand. Een verhuurhypotheek bij een van de in dit artikel besproken bemiddelaars en geldverstrekkers is daardoor al snel een hele goede optie.

foto auteur Joey de Vries
Dit artikel is geschreven door Joey de Vries

Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

© LeningReview.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies