Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij het afsluiten van een lening.

Zakelijke leningen vergelijken

Zakelijke lening voor starters zonder jaarcijfers: 6 opties

Zakelijke lening voor starters zonder jaarcijfers: 6 opties

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2023

Een zakelijke financiering vinden hoeft in principe helemaal geen probleem te zijn. Wanneer je met behulp van goede jaarcijfers kunt laten zien dat je onderneming een gezonde omzet draait staan de financierders bijna in de rij om je een lening of krediet te geven.

Maar wat nu als je een starter bent en een geweldig ondernemersplan hebt maar nog geen jaarcijfers kunt laten zien? Dan is het meteen een stuk lastiger om een financiering rond te krijgen. Gelukkig is het ook dan echt niet onmogelijk. In dit artikel laten we zien welke financieringsopties je als starter zonder jaarcijfers tot je beschikking hebt.


Optie 1: ZZP Lening – Geld lenen als zelfstandige zonder personeel

Wanneer je als beginnende ZZP’er bij een bank aanklopt voor een financiering lijkt het vaak wel of je meteen 1-0 achter staat. Zelfs startende eenpitters met het meest veelbelovende ondernemersplan worden veelal niet voor vol aangezien. Dat is jammer want het is juist makkelijker dan ooit om als zelfstandige zonder personeel aan de slag te gaan en alle doelen te behalen die jezelf hebt gesteld. Denk alleen maar aan de manier waarop het internet bepaalde aspecten van het ondernemen zoals netwerken, communicatie, klantenwerving, facturatie en betaling heeft gerevolutioneerd.

Gelukkig zijn er ook geldverstrekkers die deze ontwikkelingen omarmen en bijvoorbeeld geavanceerde algoritmes gebruiken om de potentie van je onderneming in een oogwenk te beoordelen. Wanneer je voldoende uitzicht op een gezonde omzet hebt maakt het dan echt niet meer uit dat je ‘maar’ een startende ZZP’er bent.

Welke aanbieders van zakelijke leningen kun je het beste benaderen wanneer je als startende ZZP’er een financiering af wilt sluiten? De volgende geldverstrekkers kijken naar de toekomst en niet alleen naar cijfers uit het verleden:


1. Qeld - Als starter lenen tot €100.000

Screenshot Qeld appBekijk de Qeld website

Qeld

Bij Qeld maakt het niet uit hoe lang je bedrijf al bestaat, want ook als je starter bent kun je hier een financiering afnemen tot een maximum van maar liefst 100.000 euro. Er moet vooral een sterk concept liggen voor het bedrijf waaruit blijkt dat er een goede toekomst is weggelegd. Dat wordt altijd per individueel bedrijf beoordeeld. Zelfs betalingsproblemen of een faillissement uit het verleden hoeven daarbij geen rol te spelen.

Lees de Qeld review »Bezoek Qeld

2. Bridgefund - Zonder onderneminigsplan

Screenshot Bridgefund appBekijk de Bridgefund website

Bridgefund

Bridgefund vormt een brug tussen investeerders en ondernemers waar je ook kunt lenen zonder jaarcijfers. Je hebt zelfs geen ondernemersplan nodig om een lening af te kunnen sluiten. Je moet wel al een tijdje operationeel zijn omdat je potentie wordt beoordeeld aan de hand van recente banktransacties op je zakelijke rekening. Voor starters die helemaal van nul moeten beginnen is Bridgefund dus niet zo geschikt, maar wel als je inmiddels een aantal maanden onderweg bent en een nieuwe kapitaalinjectie nodig hebt om te kunnen groeien.

Lees de Bridgefund review »Bezoek Bridgefund

3. KredietVooruit.nl - Voor als je minimaal 1 jaar staat ingeschreven

Screenshot KredietVooruit.nl appBekijk de KredietVooruit.nl website

KredietVooruit.nl

ZZP’ers die minimaal 12 maanden actief zijn als ondernemer kunnen ook kiezen voor KredietVooruit. Hier wordt wel gewoon naar allerlei factoren binnen je bedrijfsvoering gekeken, maar hoef je geen businessplan of jaarcijfers te overleggen. In plaats daarvan wordt de omzet nu en in de toekomst beoordeeld op basis van het transactieoverzicht op je zakelijke rekening, in welke branche je actief bent en hoeveel geld je op enig moment in kas hebt. Na goedkeuring heb je normaal gesproken binnen 24 uur het geld op je rekening staan.

Lees de KredietVooruit.nl review »Bezoek KredietVooruit.nl

Optie 2: Zakelijk krediet voor starters en ZZP’ers

Wanneer je al precies weet hoeveel geld je nodig hebt om je nieuwe bedrijf op te starten, dan is een zakelijke lening vaak een goede keuze. Maar ook een bedrijfskrediet kan heel interessant zijn, bijvoorbeeld wanneer je voor langere tijd een wisselende kredietbehoefte hebt, of gewoonweg nog niet precies weet hoeveel financiële armslag je de komende periode precies nodig hebt. Bij een zakelijk krediet betaal je in de regel alleen kosten op het moment dat je daadwerkelijk geld uit het krediet hebt opgenomen. Omdat je vaak ook zelf kunt bepalen hoeveel je aflost en hoe snel je dat doet hoeft een krediet ook helemaal niet zo duur te zijn. In bepaalde gevallen kan een zakelijk krediet netto zelfs een stuk voordeliger uitpakken dan een lening met een vaste looptijd.

Wanneer je voor de optie van een zakelijk krediet kiest kun je ook zonder jaarcijfers terecht bij een van de volgende aanbieders:


4. New10 - Leenbedrag tot €250.000

Screenshot New10 appBekijk de New10 website

New10

New10 is een initiatief van de ABN Amro waarmee de bank ondernemers uit het MBK sneller aan een passende financiering wil helpen dan voorheen mogelijk was. Het krediet van New10 gaat tot een maximaal leenbedrag van 250.00 euro. Het aanvragen gaat via internet en de beoordeling is een goed geoliede machine waarbij geavanceerde algoritmes een grote rol spelen. Eenmanszaken met een goede potentie en een gezonde financiële bedrijfsvoering kunnen dus ook gewoon profiteren van een lening bij New10, die altijd gepaard gaat met duidelijk en aantrekkelijke voorwaarden.

Lees de New10 review »Bezoek New10

5. Bridgefund - Zakelijk krediet voor je bedrijf

Screenshot Bridgefund appBekijk de Bridgefund website

Bridgefund

We noemden financierder Bridgefund al bij het gedeelte over de zakelijke leningen. Je kunt bij deze geldverstrekker echter ook gewoon terecht voor een zakelijk krediet voor je bedrijf. Daarvoor gelden vrijwel identieke voorwaarden als bij de lening, met het verschil dat je kunt opnemen en weer aflossen zoals het je het beste uitkomt. Net als de lening kun je ook het krediet al binnen 24 uur hebben geregeld omdat dit voor het grootste deel digitaal via internet verloopt.

Lees de Bridgefund review »Bezoek Bridgefund

6. Swishfund - Minimale omzet 50.000

Screenshot Swishfund appBekijk de Swishfund website

Swishfund

Swishfund biedt leningen aan voor ondernemers die actief zijn in het MKB, waaronder dus ook ZZP’ers vallen. Helaas moet je hier wel al minimaal een jaar lang actief zijn met je bedrijf om een lening aan te kunnen vragen. Ook moet er op jaarbasis al een omzet van minimaal 50.000 euro worden gedraaid. Daarmee kan het dus een goede optie zijn voor ZZP’ers die al even actief zijn met hun bedrijf, maar minder voor de 100% starter.

Lees de Swishfund review »Bezoek Swishfund

Optie 3: Privé lening voor ZZP’ers

Als het je niet lukt om een zakelijke financiering te krijgen om bepaalde aankopen te doen kun je ook overwegen om een privé lening af te sluiten. Zo kun je bepaalde eerste uitgaven bekostigen waar je ook zakelijk profijt van zult hebben. Bijvoorbeeld een verbouwing waarmee je een mooie werkkamer voor jezelf creëert of het privé kopen van een auto die je ook zakelijk gebruikt (zoals om mee naar je klanten te rijden). Je kunt ook een lening nemen voor persoonlijke doeleinden zodat je bestaand spaargeld kunt inbrengen in je onderneming om zakelijk investeringen mee te doen.

Maar helaas, wanneer je een privé lening zoekt kan het helaas nog altijd een probleem zijn wanneer je ZZP’er bent. Zonder een vast arbeidscontract doen gewone banken vanwege hun stroperige en starre procedures al snel moeilijker dan nodig is. Gelukkig zijn er ook genoeg geldverstrekkers die het geen punt vinden dat je ZZP’er bent en gewoon naar je huidige inkomen en betaalverleden kijken om een leningaanvraag op te baseren.

Zoek je als ZZP’er of starter een privé lening? Dan zijn dit drie voorbeelden van populaire geldverstrekkers die gewoon persoonlijke leningen voor ZZP’ers aanbieden:

1. Kredietspotter

blank

Bij Kredietspotter kun je ook als ZZP’er terecht voor het afsluiten van een financiering. Dat kan in diverse vormen, zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet en bijvoorbeeld financial lease voor een auto, caravan of anders vervoersmiddel. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken vindt Kredietspotter altijd de beste geldverstrekker voor jouw situatie. Een offerte aanvragen kan volledig via internet en kan in het ideale geval heb je het bedrag al binnen 2 dagen op je rekening staan. Bovendien kun je altijd vervroegd aflossen zonder extra kosten.

Bezoek Kredietspotter.nl »

2. Krediet Groep Nederland

blank

Bij Krediet Groep Nederland kun je een doorlopend krediet, een persoonlijke lening of een combinatie daarvan afsluiten voor bedragen tot maximaal 100.000 euro. De aflosperiode kan variëren van 1 tot 10 jaar en boetevrij extra aflossen is geen enkel probleem. Er zijn heel aantrekkelijke rentes mogelijk die tot de laagste van Nederland behoren. De beoordeling is echter wel behoorlijk intensief, ook al vindt het meeste gewoon digitaal via internet plaats. Ook kun je hier niet lenen wanneer je een negatieve registratie hebt bij het BKR.

Bezoek KredietGroepNederland.nl »

3. Lender & Spender

blank

Bij Lender & Spender (ook wel kortweg Lenderspender genoemd) worden particulieren met een kredietbehoefte en mensen die graag willen investeren met een realistisch rendement bij elkaar gebracht. Het geld dat wordt gebruikt om leningen mee uit te geven is afkomstig van kleine en middelgrote investeerders en er komt dus geen bank aan te pas. Om de risico’s beperkt te houden voor investeerders zijn de bedragen beperkt, want de maximale leensom bedraagt hier 25.000 euro.

Bezoek Lenderspender.nl »

 

Meer informatie over een privé lening vind je in het overzicht van beste lening websites op Reviewgo.nl.


Optie 4: Qredits – Microkrediet tot €50.000 (gestimuleerd door overheid)

Ook als startende ondernemer kun je in aanmerking komen voor een zogenaamd microkrediet. Deze kredieten zijn nog altijd de moeite waard, vooral voor starters, want ze gaan gewoon tot een maximumbedrag van 50.000 euro. De kredieten worden afgesloten via Qredits, dat in principe gewoon als een reguliere geldverstrekker opereert met de kosten en voorwaarden die daarbij horen. Het grote verschil is dat de overheid garant staat voor een groot deel van de schuld.

Dat betekent dus niet dat een lening op deze manier altijd goedkoper is (al is de rente wel marktconform natuurlijk) maar vooral dat het eenvoudiger is om de financiering rond te krijgen. Er wordt namelijk niet gekeken naar je omzet op dit moment maar veel meer naar de potentie van je bedrijf. Dat maakt een microkrediet van Qredits dus ook geschikt voor starters en beginnende ZZP’ers. Het aanvragen is een lastig traject maar zeker de moeite waard wanneer andere opties niet beschikbaar of niet aantrekkelijk zijn.


Optie 5: RVO Innovatiekrediet

Bij een microkrediet wordt er puur en alleen gekeken naar de commerciële potentie van je nieuwe of bestaande onderneming. Maar als je op het punt staat binnen een bepaalde branche sterk te innoveren, bijvoorbeeld door een nieuw product te ontwikkelen, kun je ook in aanmerking komen voor een RVO Innovatiekrediet. Elk jaar wordt er een bedrag van enkele tientallen miljoenen euro’s door de overheid beschikbaar gesteld voor bedrijven die een technische innovatie willen ontwikkelen, ook starters en ZZP’ers. De onzekerheid waar innoveren mee gepaard gaat kan een gewone financiering in de weg staan. Een RVO Innovatiekrediet kan dan uitkomst bieden.

Je moet echter wel aan een hele reeks voorwaarden voldoen. Voor de gemiddelde ZZP’er is dat helaas al snel te veel gevraagd, ook omdat je aanvraag mede wordt beoordeeld op het aantal arbeidsplaatsen dat het nieuwe product op termijn op zou leveren. Voor andere starters kan het echter nog wel gewoon enorm interessant zijn.


Optie 6: Crowdfunding

De laatste optie die we hier noemen is het deelnemen aan crowdfunding. Bij crowdfunding stap je niet naar 1 of enkele financierders, maar haal je het leenbedrag op bij veel verschillende kleine en middelgrote investeerders. Door op een crowdfunding platform je project met een aantrekkelijke pitch neer te zetten kun je de interesse opwekken die nodig is om voldoende inschrijvingen te krijgen. Het maakt niet uit hoeveel geld je bij elkaar wilt krijgen en ook als ZZP’er kan dit een aantrekkelijke en succesvolle optie zijn.

Waarom we deze optie hier specifiek noemen voor starters is dat crowdfunding daarbij echt succesvol kan zijn. Wanneer je een geheel nieuw product of een nieuwe dienst in de markt wil zetten is het namelijk makkelijker om andere mensen daar enthousiast voor te maken. Maar op een website zoals Oneplanetcrowd kun je bijvoorbeeld ook goed terecht als je jouw onderneming wilt verduurzamen en daar geld voor nodig hebt.


foto auteur Joey de Vries
Dit artikel is geschreven door Joey de Vries

Joey is een echte speurneus. Altijd op zoek naar de "addertjes" onder het gras, pikante details en de kleine lettertjes. Gek op schrijven, bloggen, sport en lezen.

© LeningReview.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies